یادداشتی در باب تزریق گاز میدان کوپال؛ افزایش تولید میادین نفت در سایه افزایش همکاری در مدیریت زمان

یادداشت:
✍ سید مسعود علیزاده
کارشناس تعمیرات شرکت مناطق نفتخیز جنوب
در صنعت نفت ایران، سالهاست با وجود انواع تحریم ها، پروژه های نگهداری و تعمیرات واحدهای عملیاتی صنایع بالادستی و پایین دستی، در سایه تلاش بی وقفه و میهن دوستانه کارکنان این صنعت و به لطف حمایت ها و ارتقای توانمندی شرکت های تولید کننده قطعات و تأمین کننده خدمات فنی مهندسی ایرانی، با وجود برخی سختی ها ، به شیوه قابل قبولی در حال انجام است.
انجام پروژه تعمیرات اساسی کارخانه تزریق گاز کوپال
پیرو اعلام خبر چندین رسانه با موضوع پایان تعمیرات اساسی کارخانه تزریق گاز و مهیا شدن شرایط برای تزریق گاز در مخزن نفتی میدان کوپال، نکته جالب توجهی که این بار در این پروژه روتین دوره ای اتفاق افتاده بود و مغفول ماند ، همدلی و تلاش بیش از پیش کارکنان واحدهای عملیاتی و پشتیبانی شرکت ها و هماهنگی کم نظیر مدیریت های ارشد چندین زیرمجموعه در انجام سریع این پروژه بود که الحق والانصاف جا دارد بعنوان عضوی از خانواده بزرگ صنعت نفت، در همین سطر مراتب تقدیر از تلاش یکایک همکاران خود ،شاغل در سراسر حوزههای صنعت نفت، بویژه کارکنان دست اندرکار در این پروژه را اعلام دارم.
اهمیت تزریق گاز در میدان کوپال
در صنعت نفت ایران همچون دیگر کشورها، از چند روش و سیال گوناگون و گاهاً ترکیب دو یا سه روش بصورت همزمان یا متوالی جهت فشارافزایی درون مخزن میادین نفتی استفاده میشود. تزریق گاز به مخازن نفتی یکی از روشهای موثر بمنظور دستیابی به افزایش ضریب بازیافت نفت بیشتر است. میدان کوپال یکی از میادین مهم نفتی حوزه عملیاتی مناطق نفتخیزجنوب و تحت بهرهبرداری برداری شرکت نفت و گاز مارون می باشد که از روش تزریق گاز برای افزایش فشار مخزن و ازدیاد برداشت بهره میبرد.
تزریق گاز در میدان کوپال نقش کلیدی در پایداری تولید نفت این میدان ایفا میکند، زیرا در کنار تثبیت فشار مخزن و تاثیر بسیار مهم در افزایش ضریب بازیافت نفت تولیدی از مخزن آسماری کوپال ، موجب سهولت حرکت نفت موجود در مخزن به سمت چاههای تولیدی میشود و این فرآیند به افزایش تولید و میزان بازیافت نفت کمک میکند.
در پی این اقدام، یعنی کاهش نسبت هزینه به تولید در فرازآوری نفت، پایداری ضریب بازیافت نفت در طول عمر چاه ها و حتی در کنار اقدامات تکمیلی قابلیت افزایش ضریب بازیافت قطعی نفت بهبود مییابد و طی این فرآیند تولید بیشتر نفت از مخزن آسماری کوپال عملی می شود.
بنابراین، انجام تعمیرات اساسی ایستگاه تزریق گاز کوپال در مدت زمانی کوتاه بمنظور بازگشت هرچه سریع تر به سرویس و تثبیت تزریق گاز، از نظر تولید نفت و افزایش درآمدهای نفتی کشور گام مهمی در راستای تحقق اهداف تولیدی شرکت ملّی مناطق نفتخیزجنوب بشمار می رود.
اهمیت اجرای تعمیرات اساسی و راهاندازی مجدد کارخانه تزریق گاز کوپال و نقش آن در افزایش تولید نفت
این نوع پروژه ها در صنعت نفت بصورت متناوب و پرتکرار در حال انجام است اما اهمیت این پروژه مورد اشاره زمانی به چشم میآید که از زاویه ای متفاوت به اجرای آن نگریست.
در اوج ناترازی انرژی پیش آمده در کشور و همچنین ضرورت افزایش سطح تولید بمنظور رفع این معضل و بالابردن سطح درآمدهای کشور، اجرای هرچه سریع تر پروژه های تعیین کننده حتی بمیزان ۱ روز زودتر ، تاثیر غیرقابل انکاری خواهد داشت.
پروژه تعمیرات اساسی کارخانه تزریق گاز کوپال در یک همکاری موفق بین مدیریت تعمیرات و تجهیزات فرآیندی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و مدیریت عملیات شرکت بهرهبرداری نفت و گاز مارون، و پشتیبانی چند مدیریت دیگر اعم از فنی و ترابری ،در زمانی کوتاه تر به پایان رسید و تزریق روزانه ۷۵ میلیون فوت مکعب گاز خشک به این میدان تثبیت شد.
اهمیت نقش کارکنان و هماهنگی فیمابین مدیریت ها
راهاندازی مجدد ایستگاه تزریق گاز کوپال طی ۲۵ روز کار شبانه روزی کارکنان مناطق نفتخیز جنوب، موجب مهیا شدن اجرای فرآیند تزریق روزانه ۷۵ میلیون فوت مکعب گاز خشک به درون میدان کوپال شد، که نشان از تلاش و همکاری موفق نیروهای مستقر تحت بخش های مختلف مدیریتی در این شرکت و زیرمجموعه های وابسته دارد.
هماهنگی فیمابین بخش های مختلف در مدیریت و اجرای پروژه، نه تنها به تسریع در افزایش تولید نفت میدان کوپال کمک خواهد نمود، بلکه به عنوان یک الگوی موفق در تقویت هماهنگی درون سازمانی صنعت نفت ، در امر بهرهوری منابع و مدیریت زمان در تسریع اجرای سایر پروژه های تعمیراتی و عملیاتی مرتبط با تولید و کاهش هزینه های سرباره ، در دیگر میادین نفتی مکلف به افزایش تولید مورد توجه قرار گیرد.
اجرای پروژه ی تعمیرات اساسی ایستگاه تزریق گاز کوپال، در کوتاه ترین زمان ممکن و ظرف مدت ۲۵ روز به پایان رسید ، که نمایی از تلاش و همدلی کارکنان متخصص صنعت نفت داشته و نشان از ارتقای هماهنگی مدیریت شرکت ها در مناطق نفتخیزجنوب در راستای اهداف تولیدی دارد.
لذا باید اذعان داشت که هماهنگی و تعامل بین مجموعه شرکتهای مستقل، ولی وابسته در ساختار صنعت نفت ، نقشی کلیدی در اجرای هرچه سریع تر این نوع پروژه های مرتبط با تولید را ایفا می کند.